ROZUM DO HRSTI

16.1.2018 19:42 ROZUM DO HRSTI
Na otázku, zda je český národ zralý na přímou demokracii, odpovídal Jan Keller:
„Nedokážu posoudit. Ovšem pokud skutečně platí, že český národ není zralý na přímou demokracii, pak mi z toho vcelku logicky plyne, že být zralý na demokracii nepřímou není zase tak velké terno. V podstatě se tím říká, že lidé nejsou intelektuálně schopni sami o sobě rozhodovat a musejí si volit ty, kdo toho schopni jsou. Pokud ovšem lidé nemají dost rozumu na to, aby mohli rozhodovat o věcech, které se jich týkají, pak nechápu, jak by mohli být rozumově schopni rozpoznat ty, kteří jsou kompetentní rozhodovat za ně.“
(Jan Keller, PL, 15.11.2017)
Tuto filipiku už nelze vztáhnout na prezidentské volby. Už jsme intelektuálně schopni rozhodovat sami o sobě a rozumově schopni rozpoznat ty, kteří jsou nekompetentní rozhodovat za nás. Máme dost rozumu na to, abychom se mohli rozhodnout o věci, která se nás týká.
Jak bude růst počet věcí, které budeme rozhodovat přímou demokracíí, poroste náš rozum. Kdo by tvrdil, že kauzalita je opačná, tedy že poroste počet věcí, které budeme rozhodovat přímou demokracií, jako důsledek růstu našeho rozumu, ten by se mýlil. Rozum se projeví teprve volbou. Rozum volbu nepředchází. Rozum volbou roste.
Vezměme rozum do hrsti, abychom se mohli těšit na další přímé volby a měli pak rozumu víc než hrst.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.