ANIČKA A JEJÍ KAMARÁDKY

13.1.2018 10:13 ANIČKA A JEJÍ KAMARÁDKY
„Jak Anička přijela k babičce a co viděla dalekohledem.
Asi se jí přece jenom trochu zastesklo. Tak ráda by mamince a tatínkovi ukázala, co všechno dostala. Jenže oba byli příliš daleko. Pomáhají v Africe léčit nemocné děti. A tak se Anička radši honem vrátila k babičce.
Naštěstí zrovna ten večer volala maminka s tatínkem z Afriky. Dokonce Aničce slíbili, že jí pošlou nějaký úžasný dárek k Vánocům.
Babička ráno Aničce přinesla do postele telegram z Afriky. Anička od maminky a od tatínka dostala už spoustu krásných pohledů i dopisů, ale telegram byl novinka. Na jedné straně bílého papíru tancovali malé černošské holčičky v krátkých barevných sukýnkách a na druhé stálo: Nejmilovanejsi Anicce krasne Vanoce a moc sladkych pusinek posilaji maminka a tatinek.
Opatrně s ním kráčela uprostřed nových kamarádek. Z jedné strany šla Irena, která měla vlasy žluté jak slámu a ruce bílé skoro jako tvaroh, a z druhé strany Olina, která byla snědá a černovlasá a na pravé tváři měla pihu. Irena a Olina, bílá a černá, každá vypadala úplně jinak, ale přitom se sobě vlastně podobaly.
Do třídy s Aničkou ovšem chodily ještě další děti. Třeba Eva Peštová, cikánka. Nádherně zpívala, ale ještě skoro neuměla číst. Zapomínala písmenka a slabikovala tak pomalu, že jí strašně dlouho trvalo, než vůbec dočetla větu. Paní učitelka se s ní nakonec domluvila, že spolu budou každý den po vyučování čtení procvičovat.“
(Ivana Peroutková: Anička a její kamarádky, namluvila Martha Issová)
Příběh mě nadchnul. Dal jsem si tu práci, že jsem vypátral identitu Aničky, její maminky a tatínka a její babičky.
Anička skutečně bydlí u své babičky. Přes den je v bytě sama, protože babička stále chodí do práce. Úřad na ochranu děti protestoval proti nedostatečné péči o dítě, ale babička podala vysvětlení, že přes den Aničku v bytě zamyká, takže se nemůže nic stát.
Maminka a tatínek Aničky skutečně odcestovali do Afriky. Není známo, za jakým účelem, neboť maminka byla prodavačkou v Kauflandu a tatínek pracoval jako posunovač Českých drah. Před odjezdem slíbili, že se vrátí.
Anička skutečně chodí do třídy s cikánkou Evou Peštovou a umí již mnoho frází v cikánštině. Anička si s Evou slíbily, že nikdy neprozradí, co napovídaly paní Peroutkové.
Přitom si uvědomily, že slovo ‚bžunda‘ mají cikánština i čeština společné, což může být dobrý základ pro multikulturní vzdělávání.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.