DĚTI VÁLKY

12.1.2018 18:29 DĚTI VÁLKY
„V Evropě přibývá političek a politiků na vedoucích pozicích, kteří nemají děti. Namátkou, předsedové vlád Itálie, Nizozemska, Švédska, Lucemburska, prezident Francie Emmanuel Macron nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Měli bychom se tohoto trendu obávat nebo je pouze logickým vyústěním aktuálního vývoje na starém kontinentě, kde bezdětných stále přibývá ?“
(Český rozhlas, 12.9.2017)
Na otázku odpovídal také Roman Joch, ředitel Občanského institutu:
„Ano. A k těm, které jste jmenovala, bychom klidně mohli přidat ještě i šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera nebo japonského premiéra pana Abé a možná i nějaké další. Je to historicky unikátní situace. Jedna z častých námitek vůči demokracii je ta, že politici myslí na budoucnost s perspektivou 4 let, maximálně 8 let, to znamená dvou volebních období a po mně potopa. Ale vždycky státníci, ať už monarchističtí nebo demokratičtí, zmiňme Adenauera, Churchilla, další, měli potomky, to znamená byla tady jistota, že myslí na to, jak bude vypadat země, ve které budou žít mé děti a má vnoučata.“
V zájmu objektivity zjišťování vlivu bezdětnosti na chování politiků byly tři verze parlamentu podrobeny zkoušce hlasováním podle § 43 odst. 3 Ústavy ČR, podle kterého parlament vyslovuje souhlas s vysláním ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky. První verze parlamentu byla zcela bezdětná, druhá verze parlamentu měla děti v bezpečí doma a třetí verze parlamentu měla děti zařazené do kontingentu pro zahraniční operaci na kábulské základně HKIA.
V hlasováních nebyly žádné rozdíly, protože poslanci jsou uvědomělí a všichni by své děti nejraději viděli v Kábulu při obraně českých zájmů. Bezdětní se odebrali do rodičovských poraden a poslanci s dětmi doma záviděli těm poslancům s dětmi v Kábulu a koupili dětem alespoň maketu útočné pušky AK-47.
Současně poslanci vyjádřili přání, aby byla na základnách rezervována místa i pro jejich vnoučata, na což generální sekretář NATO reagoval, že obdrží-li svá dvě procenta, tak se vynasnaží.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.