ZTROSKOTANCI A SAMOZVANCI

11.1.2018 17:43 ZTROSKOTANCI A SAMOZVANCI
Vyšlo před jedenačtyřiceti lety:
„I když někteří představitelé buržoazního světa hovoří o nutnosti ideového smíru, nic nesvědčí o tom, že by imperialismus sám ideově odzbrojoval, řekl na XV. sjezdu naší strany generální tajemník ÚV KSČ soudruh Gustáv Husák…“
(Rudé právo, 12.1.1977)
Článek Ztroskotanci a samozvanci byl režimní reakcí na Chartu 77. Reakce společnosti byla víceméně chladná a netečná, a to jak k protirežimní, tak k režimní aktivitě – důležitý byl každý pátek, kdy se odjíždělo na chaty a chalupy. Společnost nebyla rozdělená. Společnost byla sjednocená díky společnému nepříteli, kromě „pár uražených ješitných ztroskotanců a samozvanců, ale ve skutečnosti agentů imperialismu typu Mlynáře, Kriegla, Havla, Hájka, Patočky, Vaculíka…“ Vsadil bych boty, že ani oni by neoznačili tehdejší společnost za rozdělenou.
Dnes nám společnost stále někdo rozděluje, namísto aby ji sjednocoval. Ideový smír bere zasvé. Přitom recept na sjednocení známe, historie nám ho nabízí na rudém podnose.
Vytvořit opět společného nepřítele.
To by šlo zařídit tak, že pár uražených ješitných ztroskotanců a samozvanců pošle do Washingtonu následující dopis:
„Vážený Donalde Johne,
s vědomím plné odpovědnosti za naše rozhodnutí se na Vás obracíme s následujícím prohlášením. Náš v podstatě zdravý polistopadový demokratický proces, náprava chyb a nedostatků minulosti i celkové politické řízení společnosti se nám vymykají postupně z rukou. Dezinformační zdroje, které jsou prakticky v rukou ruských sil, ovlivnily veřejné mínění natolik, že se do politického života naší země začínají nyní bez odporu veřejnosti zapojovat živly nám nepřátelské. Rozněcují vlnu nacionalismu a šovinismu a vyvolávají antidemokratickou a protiamerickou psychózu…V této těžké situaci se obracíme na vás, bytostné republikánské demokraty, vedoucí představitele amerického lidu, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce…Považujte toto naše prohlášení za naléhavou prosbu a žádost o vaši akci a všestrannou pomoc. Vzhledem ke složitosti a nebezpečnosti vývoje situace v naší zemi vás žádáme o maximální utajení tohoto našeho prohlášení. Z tohoto důvodu píšeme osobně přímo Vám v queenské angličtině.
Vaši ztroskotanci a samozvanci.“
Osobně bych ovšem dal přednost úvaze, že ideový smír a sjednocování jsou již překonané.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.