NENÍ JINÁ VARIANTA

10.1.2018 17:51 NENÍ JINÁ VARIANTA
Zbystřím vždy, když slyším: „Není jiná varianta, než…“
Vždy existuje varianta. Proto je varianta variantou.
Věrozvěsti bezvariantních řešení jsou dvojího druhu: světlonoši a temnonoši.
Světlonoši zvěstují jedinou variantu z altruistických pohnutek. Přinášejí nám lidem návod, jak žít lépe a radostněji. Vědí, jak na to. Nedají se odbýt, dokud neprosadí, abychom žili lépe a radostněji. Světlonoši například zavedli demokracii.
Temnonoši přinášejí bezalternativní řešení z osobních důvodů. Zvěstovaná varianta jim přináší návod, jak žít lépe a radostněji. Vědí, jak na to. Nedají se odbýt, dokud nežijí lépe a radostněji. Temnonoši zavedli svoji demokracii.
Dříve nebo později nás čekají celostátní referenda podle budoucího zákona o obecném referendu. Světlonoši a temnonoši dostanou obrovskou ránu. Referenda budou totiž vždy variantní. Budou se bořit mýty a budou se bortit ustálené pravdy. Světlonoši budou nešťastní, temnonoši budou zuřit. Lidé, kteří vyrůstali v bezalternativním prostředí, budou zmatení. Je pro nás žádoucí, připravovat se na variantní svět s co možná největším předstihem, abychom neutrpěli šok.
„Jsem tím, kdo vždy říkal, že pro ČR nemá členství v EU alternativu. Byl jsem to já, kdo v roce 1996 podal premiéru Dinimu českou přihlášku do EU. Byl jsem to já, kdo podepsal přístupovou smlouvu.“
(Václav Klaus, 5.12.2008)
„V Česku zatím vítězí názor, že případný ‚odchod z EU by byl příchodem do Moskvy‘, že by byl zpochybněním naší západní orientace a že by byl naším návratem na Východ. Necítím ani náznak atmosféry, která by takovým klišé měla sílu čelit.“
(Ivo Strejček, člen Správní rady Institutu Václava Klause, 6.1.2018)
Světlonoši a temnonoši zvěstují, zatímco varianty reálně existují. Není důvod se jich bát.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.