KDO PŘEŽIJE

14.12.2017 17:22 KDO PŘEŽIJE
„Nemůžeme nutit lidi, aby měli televizi, mobil, účet, kartu, wifi.“
(Mirek Topolánek, 12.12.2017)
Takové je osobní téma prezidentského kandidáta – právo každého být off-line.
Řekl-li mi někdo: „Jsem čistej.“, nejspíše rozuměl mé otázce tak, že se ptám na čistotu jeho krve. Je čistý po dojezdu, protože už nesmaží ani háčko ani péčko ani éčko. Položil jsem ale jinou otázku, zda není pod vlivem prostředků, které ho závisle udržují on-line: „Jsi čistý ?“
Neptal jsem se ho, zda je vyhulenec nebo vykroucenec. Ptal jsem se ho, zda je off-line. Zda vyhodil televizi a je pryč z informační špíny, zda zahodil mobil a je venku z pracovního stresu, zda zrušil účet a je zlodějem jen sám sobě, zda roztrhal kartu a dluží jenom Bohu, zda vypnul wifi a ztratil se z radaru.
Komunita lidí, kteří jsou off-line, se rozrůstá. Nemají televizi, nemají mobil, nemají účet, nemají kartu, nemají wifi. Jsou čistí.
Někteří dokonce nemají občanský průkaz, postel a jídlo. Ti nejčistší nemají ani jachtu a golfové hole.
Tvrdé jádro čistých má zásek nebo jsou na výletu či jízdě. Občas se sjedou společně, ale většinou má každý po nájezdu svou vlastní stíhu a haluzi. Televizi nikdy nepotřebovali a mobil z elpasa vždycky ztratí. Slovo ‚účet‘ nesnášejí, protože zúčtování bolí. Kartu několikrát v ruce drželi, ale nikdy to nebylo eso, nejvýše sedmička. Něco jako wifi mají v hlavě od rána do večera a je to jako kyselina na špatném výletě. Jsou čistí jako zákon boží. Jsou off-line.
Bez ohledu na volbu prezidenta si kdykoli bouchnou a pofrčí až do stříbrného rána. Nebo do nebe.
Mám právo být off-line, bez informační špíny, bez pracovního stresu, bez zlodějiny, bez dluhů, bez velkého bratra.
Pro televizi, mobil, účet, kartu a wifi to může být zlatá rána.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.