PROČ ANO NE

21.9.2017 18:49 PROČ ANO NE
Stále si utvářím racionální zdůvodnění, proč nemám volit ANO, zosobněné Andrejem Babišem, a vyhnout se naivnímu výkřiku: „protože se mi tak nějak nelíbí“.
„Gauland stellt in weiteren Überlegungen eine zunehmende Diskrepanz zwischen Eliten aus Politik und Wirtschaft auf der einen Seite und der Bevölkerung auf der anderen Seite fest. In der Politik seien Manager, freie Berufe und andere nicht erwünscht, vielmehr bilde sie eine ‚Geschlossene Gesellschaft‘. Bereits 1991 forderte er ein, dass sich ‚die gesellschaftliche Zusammensetzung der classe politique ändern‘ müsse. Dies sei zwingend notwendig, um die Demokratie auf Dauer stabilisieren zu können.“, píše Wikipedie o názorech dr. Alexandera Gaulanda, předsedy frakce AfD v brandenburgském parlamentu. Podle něho účast manažerů (Babiše) a lidí ze svobodných povolání (Stropnického) v politice povede k rozbití uzavřené vládnoucí vrstvy a ke stabilizaci demokracie.
Bojím se Babiše. Bojím se kultu Babiše. Třebas by rozbil uzavřenou vládnoucí vrstvu.
Bojím se, přestože mi zdravý rozum říká, že spojovat podstatu systému s osobností jednoho člověka je infantilní. Kdo někdy vedl tým alespoň deseti lidí, ten ví, že absolutní moc není možná, a tím méně je možná, čím více je podřízených. Z dosavadních politiků by větší sklon ke kultu měli naopak ti, kteří nikdy nebyli manažery a nevedli velké týmy. A všichni ti, kteří nyní vytvářejí frontu proti Babišovi, mohou snadno jednat podle zákona kompenzace – úloze moci přisuzují své vlastní ambice, strachy, očekávání, touhy a nutkání k pomluvám, protože je snazší nenávidět systém a jeho vůdce, než pohrdat sama sebou.
Kritikům Babiše prostě nevěřím.
Kdyby se ANO zhlédlo v programu AfD a prosadilo odstranění subvencí, váhal bych. Česká pole by se zbavila téměř jednolité jásavé žluté barvy a krajina by se opět rozvlnila lány obilí.
Jenže pak by už nebylo ANO.
Babiš by lil do svého trabantu zase stoprocentní benzín a na prkna vrácený Stropnický by zaníceně recitoval Josefa Václava Sládka:
Vlavé žito jako břehy,
květná luka plná něhy,
na úhoru, v žírné kráse,
pokojně se stádo pase.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.