PROČ JSEM SE NESTAL PIRÁTEM

4.9.2017 19:53 PROČ JSEM SE NESTAL PIRÁTEM
Proč jsem se nestal pirátem ?
Protože nejsem lupič. Nechci si brát, co mi nepatří. A na oplátku nechci, aby mi bylo bráno to, co mi patří. Stejně jako otci patřilo, tak mně patří to, co jsem si sám vyrobil nebo vypěstoval anebo koupil za vydělané peníze.
Na lodi po letmém ohlédnutí je příliš mnoho ráhen a kladek. Spočítal jsem je:
„Navrhneme“, „zprůhledníme“, „zrychlíme“, „zasadíme“, „prosadíme“, „vybudujeme“, „podpoříme“, „zajistíme“, „vyčleníme“, „stanovíme“, „zastavíme“, „zjednodušíme“, „zlepšíme“, „snížíme“, „usnadníme“, „zavedeme“, „posílíme“, „omezíme“, „zabráníme“, „dosadíme“, „zvýšíme“, „vytvoříme“, „schválíme“, „zlegalizujeme“, „zbavíme“, „ušetříme“, „zřídíme“, „zamezíme“, „propojíme“, „dáme dohromady“, „zrušíme“, „vyhradíme“, „zlevníme“, „zahájíme“, „digitalizujeme“, „zpřístupníme“, „nahradíme“, „dohlédneme“, „zmírníme“, „nedopustíme“, „předložíme“, „nabídneme“, „naučíme“, „ochráníme“, „připravíme“, „ohlídáme“, „přijmeme“, „přestaneme“, „zpracujeme“, „donutíme“, „rozdělíme“, „zpřísníme“, „zaměříme“, „zařídíme“, „přeneseme“, „umožníme“, „odpolitizujeme“, „došlápneme“, „opravíme“, „rozšíříme“, „převedeme“, „změníme“, „přizpůsobíme“, „přilákáme“, „rozvážeme“, „dáme“, „ponecháme“, „ubereme“, „zpřehledníme“, „učiníme“, „prodloužíme“, „nastavíme“, „vyřešíme“, „zastropujeme“, „zveřejníme“, „odebereme“, „zkrátíme“, „pomůžeme“, „upřednostníme“, „zkvalitníme“, „využijeme“, „udržíme“.
Každé ráhno potřebuje svoji kladku, aby ráhnoví činilo loď ovladatelnou. Kladkou ke každému ráhnu je zákon, vyhláška či nařízení. Když se změní vítr, začnou ráhna v kladkách skřípat a kvílet, a než se loď otočí, bude soupeřící osmiveslice za obzorem.
Otec měl v jistém smyslu jednoduchý život. Spoléhal se na svoje schopnosti, na svůj selský rozum, nepřeceňoval svoje síly. Nepotřeboval zákony, vyhlášky a nařízení. Dělal to, co považoval za dobré pro sebe a pro svoji rodinu. Trpělivě, bez velkých očekávání, ale stále dopředu. Štafetový kolík se nabízel tak nějak sám od sebe.
Nebudu pirát, abych si vymezoval oceán zákony, vyhláškami a nařízeními. Totéž očekávám od ostatních nepirátů. Mají rozum, že se vyhnou, aby nedošlo ke kolizi.
S piráty si život nezjednoduším a nebudu obdarován truhlou, která mi nepatří. Rozumu na to mám dost.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.