NA HOLÝ ZEMI

28.8.2017 20:19 NA HOLÝ ZEMI
Žalmanovu písničku Na holý zemi jsem tento víkend neslyšel poprvé. Tak jako texty jiných písní nejsou prvoplánové, tak Na holý zemi se nevymyká. Netroufám si text písně Na holý zemi vykládat ve stylu „básník tím chtěl říct“, natož abych si myslel, že má text jen jednu interpretační rovinu. Čím více rovin, tím lépe. Každý nechť si najde tu svou.
Přestože Žalman zpívá, že pil pot a slzy za všechny ty Facebooky ze stoky, takže může mít k refrénu našlápnuto z konkrétního důvodu, někdo jiný, kdo se Facebooku úspěšně vyhnul – jako třeba já – slyší v refrénu ozvěnu jiných souvislostí:
„To ještě přítel vítr foukal do čtyř stran“
„a zpátky vrátil klíče od všech bran,“
„na stříbro flétny dlouho dlouze hrál a hrál,“
„to ještě rád jsem vedle vás tajně usínal.“
Je přirozené, že vítr fouká do všech stran, pokud nežijeme v těsném informačním údolí. V ideálním případě nám přináší čerstvé informace z východu i ze západu, z jihu i ze severu. Pro ty zkušenější se otevírají brány třeba i ze severovýchodu nebo z jihozápadu.
Někdo informační větry z různých stran citlivě vnímá a vyhodnocuje, jinému se z toho točí hlava a nasazuje kapuci. Jak ovšem vytrvale opakuje V.V.Pjakin, znalost představuje moc. Čím znalejší jsme, tím méně jsme manipulovatelní těmi, co vědí více než my. Tím lépe si ochráníme svoje zájmy a zájmy svojí rodiny. V kapuci s tváří obrácenou k Západu je otázkou času, kdy se nám zamkne i ta brána před nosem.
Ať už to myslel Žalman jakkoli, jen spojením tónů fléten z různých stran může z monotónního zvuku vzniknout melodie.
Ať už Žalmana interpertuji jakkoli, jen pochopením všech čtyř stran získám klíče od všech bran.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.