SVOBODA PROJEVU NA FACEBOOKU

25.8.2017 18:07 SVOBODA PROJEVU NA FACEBOOKU
Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas se v debatě s vysokoškolskými studenty dopustil převratné myšlenky:
„Ein Recht auf Meinungsfreiheit gibt es bei Facebook nicht.“
(Heiko Maas, 23.8.2017)
Ministr spravedlnosti poukazuje na to, že společnost Facebook je soukromá společnost a může sama rozhodnout, kdo má na její stránky přístup v rámci obchodního vztahu, proto nemůže existovat právo na svobodu projevu na Facebooku. (Der Justizminister stellt dem entgegen, dass Facebook ein privates Unternehmen sei und selber entscheiden könne, wen es im Rahmen einer Geschäftsbeziehung Zugang biete.)
Moje právo umístit svůj názor na Facebook je tedy založeno na obchodním vztahu (který naštěstí s Facebookem nemám) a jeho vymáhání musím ponechat na obchodním soudu.
Pokud by Facebook nebyl soukromou, ale veřejnoprávní společností, mohl bych k vymáhání práva použít obecné právo a odvolávat se například na Ústavu a na Listinu základních práv a svobod.
Obráceně platí totéž. Právo Facebooku stáhnout můj názor je založeno na obchodním vztahu (který naštěstí Facebook se mnou nemá) a jeho vymáhání musí Facebook ponechat na obchodním soudu.
Pokud by Facebook nebyl soukromou, ale veřejnoprávní společností, mohl by k vymáhání práva použít obecné právo a odvolávat se například na Ústavu a na Listinu základních práv a svobod.
Kdokoli, kdo by se pokusil můj privátní vztah se soukromou společností narušit nějakými pokutami, neuvedenými v obchodní smlouvě, by mě neodradil od svobody projevu se mu smát.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.