OCHRANA ZDRAVÍ II

5.6.2017 18:26 OCHRANA ZDRAVÍ II
Málokdo ví, že současně s ochranou před návykovými látkami podle Zákona č. 65/2017., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek vstoupila 31.5.2017 v účinnost rovněž ochrana před škodlivými účinky smradu.
Všichni víme, že na jednom čtverečním centimetru kůže máme přibližně 100 potních žláz, na celém těle pak okolo 2 až 3 miliónů potních žláz. Potní žlázy jsou ekrinní a apokrinní – ty první vylučují sekret, složený převážně z vody. Zákon o ochraně před škodlivými účinky smradu je zaměřen na potní žlázy apokrinní, které vylučují kromě vody také bílkoviny a tuky. Bakterie, které vyloučené bílkoviny a tuky rozkládají, způsobují nepříjemný zápach, který zákon v §2 vymezuje jako smrad. Šíření zápachu zákon v §2 definuje jako prdění bakterií.
V § 8 odst.1 Zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky smradu zákon zakazuje šířit smrad (zkráceně smradit):
a) ve veřejnosti volně přístupném vnitřním prostoru, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke smradění,
b) v tranzitním prostoru mezinárodního letiště, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke smradění,
c) na nástupišti, v přístřešku a čekárně veřejné dopravy,
d) v dopravním prostředku veřejné dopravy,
e) ve zdravotnickém zařízení a v prostorech souvisejících s jeho provozem, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke smradění v uzavřeném psychiatrickém oddělení nebo v jiném zařízení pro léčbu závislosti,
f) ve škole a školském zařízení,
g) v zařízení sociálně-právní ochrany dětí, v provozovně, kde je provozována živnost, jejímž předmětem je péče o děti do 3 let, v prostoru, kde je poskytována služba o dítě v dětské skupině, nebo v zařízení, kde je uskutečňována mimoškolní výchova a vzdělávání, nezařazeném do rejstříku škol a školských zařízení,
h) v prostoru dětského hřiště a sportoviště určeného převážně pro osoby mladší 18 let,
i) ve vnitřním prostoru všech typů sportovišť,
j) ve vnitřním zábavním prostoru, jako je kino, divadlo, výstavní a koncertní síň a sportovní hala, a dále v jiném vnitřním prostoru po dobu pořádání kulturní a taneční akce,
k) ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb, s výjimkou užívání vodně dýmových prdů,
l) v prostoru zoologické zahrady, s výjimkou vnějších prostor, které provozovatel zoologické zahrady ke smradění vyhradí.
Schválení zákona bylo vedeno srozumitelným úmyslem zákonodárců ochránit osoby, které se v definovaných prostředích musejí pohybovat, před dávením, zvracením a blitím.
Všichni víme, že bakterie můžeme zničit stříbrem. Ku pomoci smraďochům zákonodárci v §64 Zákona o ochraně před škodlivými účinky smradu zavázali Českou národní banku bezplatně smraďochy obdarovat stříbrem. Až stříbro dojde, tak zlatem.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.