PIVNÍ HADICE

31.5.2017 21:14 PIVNÍ HADICE
„Tak takhle to nepůjde, pane výčepní. Pivo nemáte vychlazené, nevymýváte trubky, nehledě na čistotu sklenic. Kazíte tak dobrou pověst našeho piva. Budeme muset s vámi zrušit smlouvu.“
(Francin, Postřižiny, 1980)
Sanitace pivního potrubí je jedním z nejdůležitějších předpokladů kvalitního čepovaného piva. Za časů Hrabalových Postřižin chodili po hospodách takzvaní hubkaři. Do pivních trubek pouštěli duši z černého bezu, aby vydrhla zašlé stěny.
Zašlé jsou nejen stěny, ale i samotné pivní trubky. Namísto pivních trubek se instalují pivní hadice. Důvod je prostý.
Lokály hospod zejí prázdnotou, zatímco předzahrádky překypují životem. Hospodští naběhají od pípy ke dveřím tolik kilometrů, že se rozhodli přestěhovat výčep blíže k zákazníkům. Na stávajíci trubky připojili hadici a do předzahrádky postavili náhradní pípu. Vnitřní části hospod prakticky přestaly sloužit svému účelu. Když do nich omylem zabloudí zmatený nekuřák a nepoleká se pavučin, dostane radu, že chlapecký salón je za rohem.
Pivní hadice mají další výhodu v tom, že lépe udrží pivo vychlazené díky nižší tepelné vodivosti. Dále se zjednoduší obsluha, neboť s náhradní pípou je hospodský mnohem mobilnější a pohotovější. Neurvalé narážky na suchou pípu jsou definitivně minulostí. Zdravotní výhody práce na čerstvém vzduchu jsou neoddiskutovatelné. Prozatím jedinou nevýhodou je nízká odolnost hadic proti sanitační dřeni černého bezu.
Dříve než budou ustřiženy, můžeme se při procházce městem pokochat:
„Tato kašna, vlasy paní sládkové a předzahrádky jsou ozdobou tohoto města.“
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: PIVNÍ HADICE

  1. Mxoabu napsal:

    pyridostigmine over the counter – buy imitrex online cheap order imuran 25mg pill

  2. Lqllpl napsal:

    oral rumalaya – rumalaya tablet amitriptyline 50mg usa

  3. Tduxyi napsal:

    buy diclofenac 100mg generic – diclofenac 100mg sale brand aspirin 75mg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.