PROTOKOLÁRNÍ KULIČKY

22.10.2015 20:55 PROTOKOLÁRNÍ KULIČKY
Motto:
V reálných mezinárodních vztazích není přátel. Jsou pouze zájmy, kompromisy, vyděračství, hrozby, uplácení a podvody. Tím je vyčerpán seznam možných forem vztahů mezi zeměmi. Přátelství a nenávist tu nemá místo. To, co se obyčejně označuje jako ‚přátelství‘ je pouze dočasná shoda zájmů. A ‚nenávist‘ – dočasný nesoulad zájmů. Přičemž významnou roli hrají ne zájmy států nebo národů, ale zejména politických a ekonomických elit, jejichž zájmy častokrát nesouzní.“
Takto nějak začíná diplomatický Code of Conduct – kodex diplomata. Takto nějak začíná a končí kodex diplomata. Hraje se podle diplomatických, uhlazených pravidel protokolu. Červivost protokolárních jablíček je skryta.
Jako děti jsme hrávali kuličky. Pravidla byla řečená a všichni je respektovali. Nejspíš z generace na generaci se přenášely hlášky jako „Příroda leží“ nebo „Směr důlek, blechy nepřijímám“. Podvádět jsme uměli ve škole nebo doma, ale při cvrnkání nás to ani nenapadlo. Párkrát jsem obrečel ztrátu duhových dvacítek, černých padesátek nebo porcelánových stovek a nenáviděl Lojzu. Nikdy jsme se ale u důlku nepoprali kvůli prohrané hře. Nějak by mě ani kuličky, vymlácené z vítěze, netěšily.
Dnes existují oficiální pravidla, schválená Českým kuličkovým svazem. „Kuličky se hrají na povrchu, který musí být dle možností upraven tak, aby se na něm vyskytovalo co nejméně nerovností.“ Prdlajs, hraje se tam, kde se nám chce. „Čára hodu je od středu důlku vzdálena 750 cm, důlek má průměr 7 – 11 cm a musí být min. 5 cm hluboký.“ Prdlajs, důlek se udělá botou a háže se támhle odtamtud. „V případě použití výztuhy se za průměr důlku považuje horní vnitřní průměr výztuhy. Za důlkem musí být min. 2 m volného prostoru. Důlek má kulatý tvar.“ Prdlajs, nejlepší důlky jsou u kořene stromu.
Pravidlo vždy definuje zájem jeho tvůrce. Bez pravidel se cvrnká s použitím selského rozumu. S pravidly se cvrnká tak, jak velí Český kuličkový svaz.
Tak je to s diplomaty. Mají svůj kulatý důlek a přátele žádné. Hrají s kovovými kuličkami kalibru dělových koulí.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.