PRÁH PŘEDE MNOU, PRÁH ZA MNOU

5.10.2015 21:17 PRÁH PŘEDE MNOU, PRÁH ZA MNOU
Ocitám se na prahu.
Práh mám tam, kde mi kapacita mozku saturuje. V saturaci je můj mozek schopen přijímat další informace, ale už není schopen informace analyzovat a syntetizovat, tj dávat informace do souvislostí. Zejména tehdy, překračují-li časové souvislosti délku lidského života.
Ve stejné situaci jsem byl před dvěma tisíci čtyři sta devadesáti jedním rokem. Stál jsem na třetím schodu severního schodiště římského Senátu a z dálky ke mně doléhal ryk germánských hord. To, co jsem považoval za neměnné a věčné díky vědomí, že totéž za neměnné a věčné považoval můj otec a otec mého otce a otec otce mého otce, se hroutilo.
Během následujících let se ovšem svět nezhroutil. Nezhroutil se ani během života mého syna, ani syna mého syna, ani syna syna mého syna. Řím ztratil lesk, ale svět trval dál.
V ordinaci jsem nyní vysvětloval problém saturace, ale doktor mě odbyl, že si nemůžu pamatovat třetí schod. Zeptal jsem se ho, zda si pamatuje výpočet dráhy rovnoměrně zrychleného přímočarého pohybu. Nepamatoval.
Když jsem mu výpočet sdělil, připustil, že si ho nyní vybavuje. Neslyšel ho poprvé a měl ho tedy v paměti. Poté byl ochoten povídat si o saturaci.
Na otázku, zda se mu bude nyní lépe ordinovat, odpověděl záporně. Doktor byl jen nádoba, naplněná velkým množstvím informací, jejichž souvislosti se vešly do jeho života.
Vyprávěl jsem mu o souvztažnosti informací. O tom, že důležitější než objem informací je hledání vztahů mezi nimi. Vyprávěl jsem mu, jak budu stát na jižním schodišti pražského Senátu a z dálky bude ke mně doléhat ryk muslimských hord. Jak bude práh široký možná několik století a jak z panoramatu Pražského hradu zmizí svatovítská katedrála. Evropa ztratí lesk, ale svět bude trvat dál.
Dostal jsem trojkombinaci cholera-tyfus-malárie a navrch injekci na smíření. Příští kontrolu mám za tři sta let.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.